مراقبت هاي بهداشتي در دوران بارداري


 

نويسنده: پريسا ناصري




 

تغيير رنگ موها در دوران بارداري
 

هنوز اطلاعات کامل و کافي در دست نيست تا به طور قطع و يقين نشان دهد استفاده از رنگهاي شيميايي مو در خلال دوران بارداري عملي کاملاً ايمن و بي خطر است. بنابراين بسياري از خانم ها باردار دست کم طي سه ماه اول بارداري شان از مصرف اين رنگها خودداري مي کنند. در عين هيچ گونه اطلاعات تضمين شده اي در دست نيست در جنين مي شوند. ظرف ساليان گذشته محققان بررسي هايي در اين زمينه بر روي حيوانات انجام داده اند و تعدادي از اين تحقيقات حاکي از آن هستند که برخي از ترکيبات شيميايي موجود در رنگهاي مو مي توانند نقص هايي درجنين به وجود آورند. البته در بسياري از موارد، حيوانات در معرض مقادير بسيار زيادي اين مواد شيميايي قرار گرفتند که اين مقدار اصلاً قابل مقايسه با مقدار مواد شيميايي نيست که خانمها، هر يک يا دو ماه يک بار از آنها استفاده مي کنند. آنچه مسلم است اين است که رنگهاي دائمي و نيمه دائمي مو حاوي مواد خيلي سمي نيستند. اين مواد شيميايي از دوران گذشته مورد استفاده قرار مي گرفتند و هيچ تحقيقي نشان نمي دهد که آنها در جنين نقص هايي ايجاد مي کنند بنابراين مي توان گفت که رنگ کردن موها دردوره بارداري تقريباً بي خطر است. به علاوه اگر نکات ايمني را در حين رنگ کردن موهايتان به کار ببنديد(مثل مصرف رنگ در مکاني که هوا در آن به خوبي تهويه مي شود و قرار ندادن رنگ مو به مدت زمان طولاني روي موها) به احتمال زياد ترکيبات شيميايي چنداني جذب بدنتان نمي شوند. برخي از روشهاي تغيير رنگ موها مثل هاي لايت خطر کمتري در بر دارند چون ترکيبات رنگ مو از طريق پوست کف سر جذب بدن مي شود مواد شيميايي کمتر با پوست کف سرتان تماس داشته باشد ايمن تر و کم ضررتر است. برخي از کارشناسان استفاده از رنگهاي گياهي به جاي رنگهاي شيميايي را در دوره بارداري توصيه مي کنند. اگر چه حناي خالص از اين قاعده مستثني است. حنا يک رنگ گياهي دائمي است که هيچ خطري در بر ندارد با اين حال هر خانمي از اين رنگ خوشش نمي آيد. در هر حال خانم ها بايد درخلال دوران بارداري شان احساس خوبي نسبت به خود داشته باشند پس اگر رنگ کردن موهايتان به شما اين احساس خوب را مي دهد آن را انجام دهيد و اگر موجبات نگراني تان را فراهم مي آورد به کلي از انجام آن صرف نظر کنيد. اگر مي خواهيد گزينه اول را انتخاب کنيد حتماً از دستکش استفاده کنيد، در مکاني اين کار را انجام دهيد که هوا در آن به خوبي تهويه مي شود و مدت زمان رنگ آميزي را تا جاي ممکن به حداقل برسانيد.

در واکسينه شدن احتياط به خرج دهيد
 

تحقيقات نشان مي دهند که بهتر است خانم هاي باردار از واکسينه شدن خودداري کنند چون پادتن هاي موجود در ويروس مي توانند به جنين صدمه بزنند. بهترين قانون اين است که در خلال دوران بارداري از سفر به کشورهايي خودداري نماييد که واکسن زدن در آن ضروري است. اگر مجبوريد به اين کشورها سفر کنيد با پزشک تان در مورد نوع واکسني که براي ورود به هر کشور لازم است پيشاپيش مشورت کنيد. برخي از واکسن ها مانند واکسن هايي که براي پيشگيري از ابتلا به تب زرد صورت مي گيرند خطرات بيشتري براي خانم هاي باردار به همراه دارند. بنابراين تا جاي ممکن نبايد تحت اين نوع واکسن ها قرار بگيريد مگر آنکه چاره ديگري به غير از سفر به کشورهاي آلوده نداشته باشيد. واکسن هاي ديگر مثل واکسن پيشگيري از هپاتيت B کم خطر تر هستند.

از اشعه ايکس به دور بمانيد
 

عکسبرداري و قرار گرفتن در معرض اشعه ايکس در طول دوره بارداري، بستگي به نوع اشعه اي دارد که نيازمندش هستيد و اينکه تا چه حد در معرض آن قرار مي گيريد. هر چه طول مدت قرار گرقتن شما در معرض اشعه ايکس بيشتر باشد خطر بيشتري جنين را تهديد مي کند. در بيشتر عکسبرداري ها مثل عکسبرداري از دندان جنين آنقدر در معرض اشعه ايکس قرار نمي گيرد که خطري متوجه آن شود. با اين حال قرار گرفتن جنين در معرض بيشتر از دو واحد اشعه ايکس خطراتي براي سلامتي او مانند نقص چشم ها و معلوليت هاي ذهني در بر دارد ولي نياز به نگراني نيست چون معمولاً در هر عکسبرداري بيشتر از پنج واحد اشعه ايکس مورد استفاده قرار نمي گيرد. ميزان پرتويي که جنين از اشعه ايکس عکسبرداري دندان مادر دريافت مي کند، فقط0/01ميلي راد است. چون يک راد برابر است با 1000ميلي راد، پس100000اشعه ايکس دنداني لازم است تا جنين فقط يک راد اشعه دريافت کند.
عکسبرداري قفسه سينه 60 ميلي راد، عکسبرداري از ناحيه شکم 290ميلي راد و سي تي اسکن 800ميلي راد، اشعه ايکس در بر دارند. در خلال هر دوره بارداري جنين به طور معمول در معرض حدود 100ميلي راد اشعه ناشي از خورشيد و زمين قرار مي گيرد. با وجود آنکه عکسبرداري با اشعه ايکس در طول بارداري خطر زيادي در بر ندارد با اين وجود پزشکان توصيه مي کنند که خانمهاي باردار اين نوع عکسبرداري ها را به بعد از زايمان موکول نمايند. با اين حال اگر پزشک تان عکسبرداري را ضروري دانست خيالتان راحت باشد که جنين در معرض خطر قرار نمي گيرد.
در روز عکسبرداري مسئول مربوطه را از بارداري خود آگاه کنيد تا به طور کامل مورد محافظت قرار بگيريد. اگر در محل کارتان در معرض اشعه و پرتو قرار داريد با کار فرماي خود در مورد کاهش اين اشعه ها صحبت کنيد. مثلاً مي توانيد از نوعي پلاک نواري مخصوص استفاده کنيد تا ميزان اشعه دريافتي شما را نشان دهد.
مي توانيد اين پلاک را به طور مرتب کنترل کنيد تا از ايمني خود و جنين تان اطمينان حاصل نماييد. اگر قبل از اطلاع از بارداري تان به منظور درمان سرطان تحت شيمي درماني بوده ايد حتماً با پزشک تان در مورد ميزان اشعه اي که جنين تان دريافت کرده صحبت کنيد و تحت سونوگرافي و معاينات مربوطه قرار بگيريد.
منبع: نشريه راه زندگي-ش288